Skriv ut

Vadarspaning i Äspet, 17 juliSkogssnäppa

Nu var det dags för sommarens första vadarspaning vid Äspet. Som bekant börjar många vadare flytta söderut redan i mitten av juni och nu borde många av dem kunna dyka upp. Ett femtontal personer hade förberett sig med en vadargenomgång på en innekväll med dagens exkursionsledare Jan Linder och nu var det alltså dags att testa kunskaperna i fält.

 

Idag var vi 27 personer som vandrade ner till fågeltornet från parkeringen kl 0630 över de vackra strandmarkerna i härligt sommarväder fast det blåste ganska bra. I "Korran" var vattenståndet ganska högt så det var inte så stora ytor för vadarna att rasta på och de var lätta att leta igenom både från marken och från tornet. Inga jättestora flockar men ändå bra, vi kom upp till totalt 13 arter vadare.

Bland de arktiska gästerna var det några tiotal kärrsnäppor med svart mage och 4 spovsnäppor i vacker häckningsdräkt. Två mosnäppor, en skogssnäppa, två brushanar och en snabbt försvinnande svartsnäppa. Som vanligt på denna lokal drillsnäppor, grön- och rödbenor med en hel del ungfåglar och någon tofsvipa. Många större strandpipare och några skärfläckor med små nykläckta dunbollar sprang omkring, någon såg en mindre strandpipare också.

Av måsar såg vi bl.a. några småtärnor och ett antal kentska tärnor. Bland änderna längre ut bl.a. sked- och snatterand, krickor och gravänder med många ällingar. Inte en enda rovfågel, men en hel del tättingar, bl.a. sävsparv och ängspiplärka så totalt blev det 39 arter.

Som sista punkt på programmet intog vi vår medhavda fika nedanför tornet i lä för vinden med god tid för eftersnack och utbyte av erfarenheter. Redan vid 10-tiden avslutade Jan exkursionen officiellt och nöjda vandrade de flesta vidare till sina olika aktiviteter för dagen.

Bengt Johansson