Skriv ut

Ut i hemmamarkerna - söndag 15 april

Dagens exkursionsmål var inte förutbestämt, rådande fågelläge skulle avgöra destinationen. Då våren hittills varit kall så lyste inflödet både av många olika arter och höga individantal med sin frånvaro på alla normalt spännande lokaler. Men som enväldig exkursionsledare måste man ändå bestämma sig, och Vannebergaholmen brukar alltid bjuda på en hel del, både under promenaden fram och tillbaka och på plats.

Sagt och gjort, vi var tio exkursionsdeltagare som förväntansfulla drog iväg till denna fina kustlokal. Även om termometern fortfarande vägrade att stiga till anständig nivå, så bjöds vi på sol och vindstilla, vilket förhöjde dagens upplevelser.

Under promenaden ut kunde flera av oss notera årets första lövsångare, medan gransångarna redan intagit sina revir längs hela sträckan. Kungsfåglar och mesar skymtade och 4 trastarter kunde urskiljas i fågelkören.

 

Ute på Vannebergaholmen delades gruppen snabbt i två läger, dels de som ivrigt började spana med sina tubkikare i alla riktningar efter sina favoritfåglar, dels de som ivrigt började gräva i ryggsäckarna efter den efterlängtade fikan. Så fort kaffedoften spred sig var det omöjligt att motstå även för de allra ivrigaste skådarna. Nåväl, underhand som tiden gick så vändes intresset åter mot fåglarna och vi kunde räkna in flera arter gäss och änder, bla sjungande ejder, några rovfåglar drog förbi, bla en blå kärrhök. Bland vadarna gladde som vanligt några skärfläckor, men kanske allra mest fyra kärrsnäppor som verkade känna sig hemma på holmen. En ensam gluttsnäppa lekte kurrragömma med oss och en silvertärna drog runt i viken.

På tillbakavägen gjorde vi en liten avstickare till Vanneberga plurra innan exkursionen upplöstes. På plats där gjorde vi, under trädlärkors ackompanjemang, en summering av vilka arter vi sett under förmiddagen och summan landade på mycket anständiga 73.

/Jan Linder