Skriv ut

Vadarspaning i Äspet - 15 juli

Foto: Ulrika Tollgren

Vi samlades nästan 20 personer vid parkeringen i Äspet kl 0630. Vi hade säkert  blivit lite fler om vi startat en timme senare. Vi gick i gåsmarsch över de vackra sanddynerna direkt ner till tornet. Det hade varit mycket vadare tidigare i veckan och det visade det sig vara även idag.

När vi kom fram mot tornet till ackompagnemang av de kentska tärnorna lyfte många småvadare och flyttade längre ut på dybankarna men dock i bra tubhåll. Vädret var bra , lite mulet och tidvis blåsigt. Vattenståndet var lågt, men enligt vad som sades hade det stigit något de senaste dagarna. Det hade hunnit bli den 15:e juli och då ska de flesta vadarnas sydsträck ha kommit igång. Genast vi kom ut upptäckte Nils Waldemarsson en mosnäppa, som tyvärr sedan höll sig dold för de flesta. Jag uppskattar vadarna till ett hundratal kärrsnäppor, kanske 10 spovsnäppor, 3-4 kustsnäppor .

 

Foto: Ulrika TollgrenEn småsnäppa såg man då och då. Av övriga vadare som man alltid ser i Äspet märktes rödbena, grönbena och drillsnäppa. Mot slutet kom en skogssnäppa och visade sig fint och en gluttsnäppa flög förbi med sin trestaviga vissling. Två brushanar stod längst ut på dybankarna. (hanar, de flyttar först). Vi kunde också notera flera av de vackra småtärnorna och en tolvhövdad hägerflock. De arktiska vadarna hade sin vackra sommardräkt. Massor av större strandpipare rullade fram på dybankarna och till sist hittade Nils Waldemarssom en juvenil mindre strandpipare som alla som ville kunde se. Inte heller många skärfläckor och enligt vad som sades hade häckningen i äspet gått riktigt dåligt i år. Vi var denna gång helt inställda på vadarsträcket och  t.ex tättingar och änder fick vara. Ändera ruggade ju också som bäst och höll sig undan. När vi var mätta på vadare vid 9-tiden och de fyrbenta naturvårdarna började bli nyfikna, avbröt Nils exkursionen och vi vandrade tillbaka nöjda för vi hade ju större delen av dagen framför oss.

Bengt Johansson