Skriv ut

Grill och sträck, Friseboda 9 september


Foto: Ulrika TollgrenDet var en ovanlig dag! Vi var i väldigt god tid. Klockan 15.15 var vi på plats och exkursionen skulle börja 16.30. Vi sa att i dag är vi åtminstone först (vilket aldrig hänt tidigare). Döm om vår förvåning när vi svängde in på parkeringen, 20 bilar på plats redan. Det visade sig att Evert hade lagt sin kurs 15.00, förmodligen för att säkert vara först till grillningen.

Jag undrar om jag sett så många deltagare på någon exkursion tidigare, ca 40 personer. Ulrika kom och behövde hjälp med att bära grillar och man är ju väluppfostrad så jag sa direkt att Lotta kan hjälpa till.


Foto: Ulrika TollgrenDet fanns mycket sjöorrar redan när vi kom och även en hel del svärtor och småskrak. Efter ett tag fick vi syn på en storlom rakt ut och ganska nära, ytterligare 4 fanns en bit iväg. Storlom är bland de vackraste fåglar man kan se.

När glöderna var klara, så blev det full rusning till grillen. Det såg lite roligt ut, 38 personer i full karriär. Bara två stod kvar och fortsatte att titta på fåglar, jag och Gun-Britt. Jag, för att jag är så fågelintresserad och Gun-Britt för att hon skickade Christer att fixa maten. Det är inte första gången heller som han får fixa maten.

Det fanns två sorters korv på grillen, svart respektive rejält vidbränd. Alla var avundsjuka på mina välgrillade hamburgare. Det hördes visserligen något muttrande om att jag inte skulle få jobb på McDonalds, men det var ren avundsjuka.

Jag och Evert sa till Greger att det flög en kaspisk trut förbi, men Greger underkände den. Jag sa att du tittade ju i tuben på gråhakedoppingar långt i fjärran. Ja, men bara med ena ögat, det andra spanade rakt upp efter kaspiska trutar och det kom ingen, sa han. Inte nog med att han kan titta på alla håll samtidigt. Han såg svarta vingsidor på fåglar som jag, trots max förstoring, bara såg som en liten prick i fjärran. Två såna som Greger längs den skånska kusten, så kunde vi lägga ner radarförsvaret (om vi nu har något).

Det kom några myrspovar förbi och vi såg en hel del fisktärnor och även några silvertärnor. Vi fick lära oss hur man skiljer unga tärnor åt i fly(c)kten. Plötsligt drog det även en roskarl förbi. Roskarl är, enligt Evert, den vadare som finns på flest platser i världen. Det kunde Anders Larsson vidimera. Han har varit på nästan alla platser runt om i världen och sett roskarl överallt, till och med i Bromölla.

Som vanligt hade väderlekstjänsten fel om vädret, det blev inte alls så varmt som utlovats, men i gengäld blev det minst lika trevligt som utlovats. Ulf hade som vanligt full koll på statistiken, bl a räknade han till över 1900 sjöorrar och uppemot 700 bläsänder under kvällen. Vi såg inga direkta rariteter utan det mest uppseendeväckande, förutom roskarlen, var väl att Evert inte ville ha korv eftersom han, enligt egen utsago, fortfarande åt på korven han hade grillat kvällen innan.

Enligt programmet skulle vi hålla på fram ”tills det mörknar”, men det måtte ha mörknat tidigt för de flesta för vi var bara tre som verkligen levde upp till det. Avslutningsvis vill jag tacka exkursionsledarna för en mycket trevlig eftermiddag/kväll. Jag vet egentligen inte vem eller vilka som var exkursionsledare, men jag tycker att vi hade tre viktigpettrar (eller vad det heter), som var viktigare än oss andra. Tack vare Greger kunde vi arta precis alla fåglar som passerade. Han är ju helt makalöst duktig och dessutom intressant att lyssna på även om han är lite väl petig med kaspiska trutar. Evert var som vanligt en klippa och är en publikdragare i sig och Ulrika stod för det viktigaste, grillarna.

 

Glenn Nilsson