Skriv ut

Hemmamarker med Cronert

Foto: Hans CronertTermometerpelaren hade knappt hunnit kravla sig över på plussidan när vi samlades, ett femtontal lätt överåriga skådare, på Naturums parkering. Järnsparv, gransångare, gulsparv och hackspettar höll konsert medan exkursionsledare Hasse Cronert kliade sig i skägget och efter viss tvekan bestämde att vi skulle dra till Äspet. Föregående dags rapport om brandkronade kungsfåglar därstädes, fällde avgörandet.

Väl framme vidtog ett idogt lyssnande men den brandkronade var inte vidare sångvillig trots att Hasse instruerade den med talrika uppspelningar. Efter en stund fick vi lön för mödan när Lotta upptäckte en kungsfågel som exkursionsledaren raskt artade till just den brandkronade varianten. Vi vandrade vidare till det låga tornet där lagunen var tämligen välfylld med fågel; vigg i hundratal och tre sena bergänder förutom bläsand, kricka och gravand med flera. Mest gladde vi oss åt de cirka 60 skärfläckorna som vi avnjöt till fikat i en solig och varm sydostslutttning. Trädpiplärka och rödstjärt sjöng i tallarna intill och en hona av svarthätta visade kort upp sig.

Därefter blev det stora tornets tur varifrån småtärnor och kentska tärnor kunde ses ute på stenarna vid Karet medan rödbena och större strandpipare huserade i Lagunen. En praktfull, intensivt gullysande gulärlehanne liksom några ängspiplärkor och en överflygande ladusvala förstärkte vårkänslorna när temperaturen nu nått upp till lite mer anständig nivå. Med sedvanlig bravur kryssade Evert Valfridsson i listan och summerade 71 arter sedan såväl fisk- som sivertärna underkänts.

PS. Bilden på den Brandkronade Kungsfågeln togs i slutet av exkursionen då den valde att visa sig fint. Tyvärr de flesta då redan gett sig av hemåt

/Peo