Skriv ut

Berguv Foto: Bertil TrobergBerguv slog till på Linnérundan - 17 november

Först var det en rastande pilgrimsfalk på en låga gräskullen, som blev den stora grejen, när dussinet deltagare i den 121:a Linnérundan drog fram över Isternäset. Sedan blev en adult och en ung havsörn, som satte fart på 5-6.000 gäss som rastade i de efterlängtade vattensamlingarna här ute, en ordentlig ögonbrynshöjare.

Men dagens clou var ändå den berguv som upptäcktes vid dammen söder om Härlövsborgstornet.

När gruppen efter välmotiverad fikapaus vid Lillöborgen kom till alsumpskogen bortom kullen från den gamla Härlövsborgen, uppmärksammades en trädkrypare, som for omkring på en av alstammarna. När undertecknad närmade sig träden för att se vart fågeln tagit vägen, flög plötsligt en brun större fågel iväg från ett av träden bara en två-tre meter bort. ”Va tusan? En ormvråk?” for det genom skallen. Men samtidigt ropade någon ”Det är ju en uggla!” Då hade ”reseledaren” också fått in handjagaren på den bortflugna fågeln, som satt i en ask tvärs över dammen – bara 20-talet meter bort.

Och visst var det en uggla – en berguv faktiskt! Mitt på dagen! De brandgula ögonen under ett par kraftigt uppresta tofsar blängde mot fridstörarna borta på stigen. Men fågeln verkade uppenbarligen i övrigt inte särskilt berörd av den mänskliga kontakten. Det blev en del ”Oj!” ”Nä kolla!” och andra utrop – både milda och andra lite mer starka – som kom från den grupp, som inte ökat farten för att komma snabbare tillbaks till parkeringen vid naturum. Den här dagen hade det nog varit värt att skynda långsamt …

För flera stycken av deltagarna var det här första gången, som man såg en frilevand berguv. Och då på ett i sammanhanget ganska anständigt avstånd! Men alla var uppenbarligt fascinerade över den ca 140:e arten, som iakttagits längs Linnérundan i år. Upprymdheten fick också till följd att en del av dagens övriga besökare på Linnérundan ”angreps” av fågelskådarna med erbjudande att få se en livs levande berguv. Lite av vår entusiasm smittade nog av sig för alla ville titta. Och när olika larm hade spritts i bygden kom också en hel del skådare, som ville ta del av dagens hit!

I övrigt blev det sammanlagt ca 47 olika X den här dagen, vilket väl får anses hyffsat mitt i november! De stora gåsflockarna, som drog in till Isternäset och där blev ”uppmärksammade” av två havsörnarna, var tveklöst också något riktigt speciellt! Ljudet av kanske 10 000 vingar, som slår mot luften är imponerande! Och avslutningen vid naturum blev inte så dum den heller! Eller vad sägs om ca 35 sidensvansar, som bjöd på en synnerligen behaglig – om än bara några minuter lång – söndagskonsert som en extra knorr på en extraordinär helg för i alla fall undertecknad! Lördagens rekordmånga gäss och den verkliga rariteten bronsibisen blev nästan uppvägda av söndagens händelserika Linnérunda.

 

 

/Evert Walfridsson