Skriv ut

Foto: Linda NiklassonHeldag i Torhamn – 13 oktober

Tidig morgon, molnen hänger tungt över det färgsprakande höstlandskapet. När vi framåt 8-snåret svänger ut på vägen som går mot udden bubblar buskar och stenmurar av småfåglar, huvudsakligen rödhakar. Vi parkerar vid militärens bruna grindstuga och går ut till Torhamns Fågelstation.

Väl framme stöter vi på 4 minst sagt sammanbitna ringmärkare. Anders och Christer märker kungsfåglar och rödhakar på löpande band när de övriga 2 drar ihop näten så att endast 4 nät är öppna. Med endast ringmärkning och utan vägning och mätning håller de två ett tempo på 6 fåglar i minuten. Vi bestämmer oss därför för att ”göra” udden en stund först.


Vi börjar med att besöka fågelplattformen för att leta efter den ägretthäger som precis larmats ut som flygande mot norr ifrån Utlängan. Hägern ser vi inte men hela udden fullständigt kokar av olika tättingar, rödhakarna lågt i buskagen och kungsfåglar som till och med sätter sig på stativ och axlar. Vi letar vadare och hittar några myrspovar, kustpipare och ett gäng kärrsnäppor. Steglitser och starar drar runt i flockar och en varfågel siktas. Vi går tillbaka och skådar en stund ut mot havet. Ser ett par större sträck med ejder och vitkindade gäss, när en jorduggla kommer inflygande ifrån havet. Några prutgäss och svarthakedoppingar, annars inte mycket till sträck.

Efter intagen frukost har så verksamheten landat och vi går vår första nätrunda. Kungsfåglar och rödhakar, kungsfåglar och rödhakar… hela tiden medan vi plockar ner fåglar smackar nya i näten. Anders berättade under tiden lite kort om Fågelstationens historia och arbete. Vi bär in ”våra” fåglar till labbet där de märks, mäts och vägs. Vi blir visade lite olika karaktärer på näbb, handpennor och stjärtfjädrar för att åldersbestämma rödhakar. Kungsfåglarna könsbestäms genom färgen på ”kronan” där orange indikerar hanne. Övriga fåglar som vi fick titta närmare på var större hackspett, trädkrypare, taltrast, koltrast, gärdsmyg, gransångare och talgoxe. Totalt landade dagssumman på inte mindre än 634 fåglar!

Vid 14-tiden beslöt vi oss för att återvända till Skåne och när vi åter gick mot parkeringen möttes vi av 5 bändelkorsnäbbar fint sittande i en buske. Linda smög fram för närbilder men en oförsiktig rörelse och då flög de vidare. Uppfyllda av alla dessa tättingar åkte vi hemåt och ser nu fram emot när Anders Loell kommer till Nordöstra Skånes Fågelklubb den 13 november för att berätta om både ringmärkning i allmänhet och lite extra om just Torhamns Fågelstation!

 

/Ulrika & Linda

Foto: Linda Niklasson Foto: Linda Niklasson