Skriv ut

Strandskata, foto: Patrick Tollgren LazarovSkräbeån 9 mars 2014

Den här gången hamnade den traditionsenliga vårvinterexkursionen en bit in i mars. Det brukar vara ett utmärkt tillfälle att så att säga ta temperaturen på den annalkande våren. Men 2014 kom våren redan i februari efter en kort vinterknäpp. Under exkursionsförmiddagen rådde prima vårväder med de första blommande tussilagon och vårlök. Solen sken och det gick ingen nöd på de deltagande exkursionsdeltagarna som uppgick till ett fyrtiotal personer.

Bofinkar och talgoxar sjöng. Ute vid åmynningen sågs gravänder, strandskator, tofsvipor och storspov. Över oss flög flockar med starar och sånglärkor. Efter promenaden ut till havet vände vi inåt vilthägnet söder om Årup som brukar vara pålitligt för rovfågel. Så även denna gång, bl a satt en ung pilgrimsfalk och vilade på en sten. Ute på gräsmarkerna drog även här vipor, lärkor och starar, liksom en dubbeltrast omkring. Några av deltagarna fick en skymt av en forsärla som flög längs ån.

 

Däremot saknades vintergäster som en del gåsarter och dykänder i artlistan. Denna stannade då på 47 arter. Men svaret på frågan som brukar ställas under den här vandringen blev entydigt. Vår eller vinter? Våren är kommen och det med besked.

/Nils Waldemarsson