Skriv ut

Nytt i  hemmamarker - 6 april

Knölsvan Foto: Patrick Tollgren Lazarov

Tolv deltagare (inklusive ledaren) samlades på naturumparkeringen klockan åtta för att under Jan Linders ledning åka ut och skåda fåglar. Det var dimmigt när vi samlades, men sikten förbättrades snart. Vinden var svag och temperaturen kanske fem grader. Målen för exkursionen skulle bli naturreservatet Sånnarna och Äspet med fågeltornet. Redan från parkeringen kunde vi bl.a. se och höra en fasantupp.

Framme vid Sånnarna fick vi bl.a. se svart rödstjärt, trädlärka, vinterhämplingar, stenskvätta och en tornfalk som tagit ett byte. Störst sensation väckte dock en svarthakad buskskvätta, som syntes bra i tubkikare. En uppmärksam deltagare visade oss en mindre vattensalamander som kröp över grusvägen där. Innan vi lämnade Sånnarna slog vi oss ner för fika.
Efter fikastunden åkte vi till Äspet, där vi gick ut mot fågeltornet. Vi såg väldigt många fåglar i och runt Korran, bl.a. skärfläckor, större strandpipare, rödbenor, tofsvipor, krickor, bergänder, viggar och gravänder. Störst glädje väckte åsynen av två rödspovar. När vi tittade ut mot havet såg vi bl.a. flera knölsvanar, småskrakar och skarvar.
Totalt observerade vi  55 arter.

mvh

 

/Anders Sigfridsson