Skriv ut

Foto: Per HagbergPå spaning efter birdies på golfbanan i Åhus - 2 maj

Kristianstads Golfklubb i Åhus anläggning ligger inom det av UNESCO klassificerade området "Kristianstads Vattenrike Biosphere Reserve". Det ställer speciella krav på klubben vad avser såväl miljöarbete som samverkan med olika instanser.

Biosfärkontoret och klubben har gemensamt drivit ett projekt kallat ”Multifunktionell golfbana med unika natur- och kulturvärden. Ett av resultaten av detta arbete är den vandringsled som skapats på och runt banan. Andra synbara effekter är slåtter med uppsamling på delar av östra banan samt de områden som harvats, plöjts eller grävts för att skapa förutsättningar för nya växtarter att etablera sig. Detta skall också även ge bra biotop för traktens fåglar.

Lördagen den 1/5 samlades ett 20 tal golfare/fågelskådare på golfklubben i Åhus. Evert Valfridsson tog oss med runt vandringsleden som leder oss genom banan och ut på Sånnarna. Solen sken men tyvärr så blåste det så att det var svårt att höra all fågelsång. Evert vitsade till det genom att vi letade birdies och eagels på golfbanan. Det finns ju också abatross (3 under par).Detta är ju som alla vet svårt att uppleva..

 

Vi hann med att se ett trettiotal fåglar. Vi såg bl.a tidiga vårfåglar som storspov, gulärla ,ladusvala, hämpling och stenskvätta. Ute på Sånnarna kan man senare kanske träffa på fältpiplärka, men vi var nog lite för tidigt på säsongen. Trädpiplärkan visade i alla fall upp sig

Sammanfattningsvis så värnar golfklubben om sin miljö kring och på sin banaa. Man har bland annat börjat sätta upp fågelholkar. En holk är döpt till hole in one.

/Per Hagberg både golfare och fågelskådare.