Skriv ut

foto: Ulrika TollgrenNäsby fält, 20 september

Vi var omkring tio pers som möttes upp på Norra Lingenäset i ett milt o stilla väder, dock med omgivande regnmoln.

En mindre hackspetthona kom också till mötesplatsen och födosökte där i ett dött träd. Vi begav oss till Lingenäsets plattform, som var något liten för vår grupp, och fick se en spegelblank vattenyta med några dybankar där ett 100-tal vipor rastade ihop med minst 30-tal enkelbeck. Från luftrummet hördes sträckande grönsiskor, bofinkar, ängpiplärkor några trädpiplärkor, sävsparv o järnsparvar. Minst en deltagare såg en beckasin som vid landning bredde ut en stjärt med vitlysande yttre pennor vilket bör ha gjort den till en dubbelbeckasin! Viss trängsel i plattformen försvårade dock obsen. En fin blåhök hane passerade framför oss och strax därefter pilade en honfärgad stenfalk förbi och några skäggmesar hördes ibland från vassen på andra sidan viken.

Ett lätt regn fick oss att hitta fikaplats under träden nedåt Södra Lingenäset med utsikt över Araslövsjön. Över sjön födosökte några sena tornseglare o inflygande över oss kom också en spilllråka. Vi gick vidare ut på Aludden som ger större utsikt över sjön. En säsongstidig rödvinge lockade, buskskvätta spanade i busktopp och en lärkfalk svischade förbi rakt över oss. Ormvråk och glador var uppe o cirklade i det fina vädret, men kraftigt soldaller gjorde det svårt att urskilja annat än grågäss, hägrar o ett par sångsvanar i sjön. Vi rundade udden, hörde ännu en mindre hackspett och tog sen stigen över ängarna tillbaka till parkeringen med ett 70-tal arter på dagens fågelkonto.

Vi hoppas att fler nu fått upp ögonen för detta variationsrika område som ofta bjuder på trevliga upplevelser. Tack till alla inblandade för en skön förmiddag.

 

Mvh

/Emil Andersson Fristedt


foto: Ulrika Tollgren

foto: Ulrika Tollgren

foto: Ulrika Tollgren