Skriv ut

Vinterfåglar längs ostkusten

Det var morgon den 17 januari och 14 personer hade bestämt sig för att tillbringa denna kylslagna förmiddag i Äspet tillsammans. Som väl var så blåste det inte särskilt hårt, men det räckte för att man gärna ville vända ryggen mot för att spana efter våra bevingade vänner.

Den långvariga kylan hade gjort att lagunen fryst till och fåglarna var till såväl artantal som antal individer relativt blygsamt för att gälla Äspet. Men det var inga sura miner för det, en grann alfågel kunde avnjutas på bra obsavstånd, liksom den havsörn som satt ute på Karet.

5 gråhägrar kom förbiflygande, en ung duvhök visade sig som hastigast för de som gick först, ett gäng ängspiplärkor tilldrog sig särskild uppmärksamhet då det kunde finnas någon annan piplärka som anslutit sig till det gänget. En varfågel skymtade förbi, ett litet gäng gråsiskor visade sig vara en artren flock. Exkursionens höjdpunkt, förutom fikarasten, kom alldeles på slutet, åtminstone för de som lyckades se den. Det var en jorduggla som Evert såg komma inflygande och som gjorde en kort mellanlandning på Karet, innan kråkorna jagade iväg den för fortsatt resa söderut över havet.

När vi kom tillbaks till parkeringen kunde vi konstatera att det 33 olika arter som visat upp sig under vår rundvandring.

mvh

/Janne Linder