Skriv ut

Skräbeån 28 februari 2016

Vinter eller vår var frågan under den numera traditionella vårvintervandringen längs Skräbeån. När Kristianstadsbladets reporter och fotograf anlände efter knappt halva exkursionen blev svaret från de 30 deltagarna unisont: Vår!

Varför då detta svar? Jo, i den vindstilla morgonen med någon  enstaka plusgrad sjöng mesar, trädkrypare och den första bofinkdrillen hördes. Dessutom snurrade några gravänder omkring utanför åmynning och i ett varmt läge stack några blyga tussilago upp. Att en del vinterfåglar dröjde sig kvar bekräftades av en kungsfiskare som både hördes och syntes nere vid gångbron för åtminstone en del av deltagarna. En strömstare uppe vid Käsebron var mer samarbetsvillig och kunde ses av alla när den födosökte med jämna  mellanrum.

Ett annat mått på bestämningen av årstid brukar vara artlistan för exkursionen. Cirka 30 arter om det fortfarande är vinter och över 40 om det är vår. Denna gång nådde vi precis över 40. Men vi konstaterade  också att denna vinter varit både art- och individfattig på småfåglar i allmänhet. Häckningssäsongen 2015 var inte den bästa med en kall försommar. På detta följde en höst med ojämn frösättning. Därav avsaknaden av vissa arter. Men vi gladde oss åt de tydliga vårtecknen som fanns.

/Nils Waldemarsson