Skriv ut

Gulärla. Foto: Jan LinderExkursionsreferat Hercules kvällen den 29 maj

14 deltagare hade bestämt sig för att bästa sättet att tillbringa kvällen var en tur till Hercules för att se och lyssna till vad kvällen hade att erbjuda. Högt på önskelistan bland deltagarna stod att få se flygande rördrom, en näst intill omöjlig utmaning för en exkursionsledare.

Samling skedde på parkeringen norr om Viby äng, och under de följande två timmarna tog vi oss medsols runt reservatet. På Viby äng kunde vi njuta av gulärlornas lysande gula färg, törnsångens upprepade melodislinga och några hann uppfatta gräshoppsångarens entoniga sång innan den tystnade.

Herculesdammarna bjöd på tutande rördrom och vi försökte urskilja sången från säv- och rörsångare i vassarna. Svarttärnorna var ändå de som tog hem spelet om vackraste uppträdandet, möjligen hotat av den skäggmes som visade upp sig för den uppmärksamme. Obligatorisk fika följde i det renoverade fågeltornet. En eloge till Vattenriket och alla som på olika vis medverkat till en utmärkt utställning och ett riktigt bra renoverat fågeltorn.

Busksvätta Foto: Jan LinderNäktergalens sång följde oss under vägen tillbaks till parkeringen och utefter sista sträckan visade buskskvättshanen upp sig fint på en stängselstolpe.
Totalt räknade vi ihop 55 arter under vandringen. Ibland är man mer förvånad över vad man inte ser än vad man får se. Trots goda förutsättningar var det ingen som lyckades få ögonen på en lärkfalk! Och rördrommen? Jo, den höll sig väl dold för oss hela tiden.

/Janne Linder