Skriv ut

Hemmamarkerna med Hasse Cronert 28 oktober

Foto: Stig Åke OlofssonRegn och rusk. SMHI hade inte varit nådig i sin prognos kvällen före. Och fel hade de tyvärr inte. Trots detta mötte sju deltagare upp på naturums parkeringsplats, nyfikna på vart hän kosan skulle styras.

Valet föll på Vannebergaholmsfuret. Här fanns lä att söka mot de västliga kulingbyarna och tallarna bjöd visst skydd mot regnet. Trots att vi hade vädret mot oss i flera bemärkelser fick vi ändå se och uppleva mer än förväntat. Tre havsörnar hade uppvisning och satte skräck i en prutgås, några hägrar och stora mängder änder. De 60 knölsvanarna brydde sig inte. Inte heller var de tiotalet skogssädgässen uppe i luften så länge.Foto: Stig Åke Olofsson

Hagtorns- och slånbuskagen var fyllda med kol- och rödvingetrastar på flyttning och i skogen var det mycket rörelse på kungsfåglarna. Det märktes att det var sträcktider. I luften lät bofinkar och gråsiskor ständigt höra sig. Även korsnäbbarna, som varit så vanliga i höst "kypp-kyppade". I de mest strandnära tallarna landade två större korsnäbbar och visade sig fint en kort stund.

Antalet arter landade på 43, inte så tokigt med tanke på omständigheterna.

Med vänlig hälsning
Hans Cronert (för dagen utmanad exkursionsledare)