Exkursionsreferat 2011
Skriv ut

Skräbeån 27 februari

Det var med stor önskan om vårtecken som exkursionsdeltagarna, drygt 20 stycken, gav sig ut på en numera sedvanlig promenad längs Skräbeån. Inte så konstigt då vintern pågått sen i slutet av november. Som exkursionsledare påminde jag dock deltagarna om omständigheterna. Det var denna vinter väldigt fågeltomt i markerna och det rådde kraftig ostvind med någon minusgrad. Dessutom var det ordentlig vattenföring i ån, det brukar inte gynna fågelförekomsten.

Läs mer...
 
Skriv ut

Linnérundan! 30 januari

Vid årets första vandring längs Linnérundan i Kristianstads Vattenrike den näst sista dagen i januari kunde 20-talet deltagare njuta av lite – förmodligen väldigt efterlängtad – värmande vintersol på Isternäset! Den ovanligt hårda och tidigare vintern märktes förvisso fortfarande inte minst, när det gällde de fåglar som kunde skådas – totalt 29 arter under drygt 3½ timmar.

Läs mer...
 
Skriv ut

Örndagen 23 januari

Minst 36 havsörnar och minst 10 gånger så många besökare av det mänskliga slaget. Varför så rekordmånga? Jo, bra förberedelser, stort intresse och tur med vädret. Under veckan före evenemanget hade såväl Fredrik Ahlström som Patrik Olofsson föreläst om våra stora rovfåglar.

Läs mer...
 
Skriv ut

Äspetvinter - 16 januari

Dagarna innan exkursionen rådde blidväder med flera plusgrader och även en del regnande. Den extrema vintern hade plötsligt fått mothugg och de enorma snömängderna reducerades i överraskande snabb takt. När de 25 deltagarna samlades på morgonkvisten i Äspet låg det trots tövädret kvar ett tjockt täcke med hårt packad snö på parkeringen, och bilarna fick därför ställas i rad utmed Snickarehaksvägen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Örnräkning 8 januari 2011

December 2010 går förmodligen till den meteorologiska historien, åtminstone i Sydsverige. Isläget och snödjupet var unikt inför den traditionella örnräkningen. Inget öppet vatten fanns överhuvudtaget i våra insjöar. I skärgården vid kusten låg is och barmark fanns inte någonstans. Gåsflockarna hade lämnat landet och de få individer som fanns kvar hade stora svårigheter att hitta mat för dan. Den tidiga vintern hade också inneburit att matningsverksamheten utanför Tosteberga bodar hade startat rekordtidigt redan den 8 december.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 2 av 2