Boktips
Skriv ut

foto: Patrick Tollgren LazarovFågelliv betyder orden

Vandringar i Erik Rosenbergs riken

av Clas Thor och Jan-Peter Lahall

När jag fick boken i min hand hade jag bara en vag aning om vem Erik Rosenberg var. Biografier är inte mitt stora intresse, men för att inte göra givaren besviken bestämde jag mig för att läsa den. Jag blev fascinerad av personen Erik Rosenberg, av hans liv och stora fågelintresse. Han var en entusiast och fåglar var hans passion. Han beskriver sitt intresse som ”en tidlös lust”. En entusiastisk skådare och en skicklig skribent, som förmedlade sina kunskaper och sina upplevelser i artiklar, böcker och radioprogram.

Läs mer...
 
Skriv ut

Bevingat liv. Möten med fåglar.

av Kenn Kaufman

Tänk att få se en harpya – en stormvindsdemon som är till häften kvinna, till hälften rovfågel! Nej, det blev inget kryss för den arten för Kenn Kaufman, men väl för rovfågeln Harpyja, som lever i Sydamerika. Kenn Kaufman är ornitolog och har som sitt arbete att guida fågelintresserade i olika delar av världen. Vi får bekanta oss med nordamerikanska arter, men även med arter i Alaska, på Galapagosöarna, i Europa och flera andra delar av världen. Många för mig okända fågelnamn förekommer. Jag inser att en hel del arter tillhör samma släkter som de arter som finns här, men hur är det med tyranner, myrpittor och trupialer?

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Patrick Tollgren LazarovVarför heter fågeln så?

Orre, trast och trana - Lennart Nilsson 
Fåglar i svensk folklig tradition - Ingvar Svanberg

Svartspett, tallhacka, rödmössa, regnkråka, spelkråka. Spillkråkan har fått många namn som anspelar på lätet och på den folktro som var förknippad med fågeln. Spillkråkan hade två läten, menade man -  det ena förebådade regn och oväder och det andra torka. Lite olika beroende på var i landet man bodde. På Gotland blev det regn när tåjla tviar och spottar, torka när den trummar på stammarna.

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Patrick Tollgren LazarovEn morgontrött fågelskådares bekännelser. Dagboksblad maj – december.

av Lars Sund

Lars Sund är skönlitterär författare och fågelskådare. Han har skrivit en bok om sina iakttagelser och upplevelser när han i sin hemstad Uppsala och i dess omgivningar tittar på fåglar. Han beskriver sig själv som en morgontrött fågelskådare eller med poeten Gellerstedts ord ”ottelat”. Klockan fem kliver han ur bädden för att skåda fågel och höra deras morgonsång. Jag känner mig inte ottelat när jag stiger upp vid fem även om jag vet fåglarna har vaknat för flera timmar sen.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 2 av 2