Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Fåglar i staden

av Roger Gyllin och Ingvar Svanberg

En gråmulen vinterdag hänger jag kikaren runt halsen och beger mig till reningsdammarna, ca 10 minuters promenad från min lägenhet. På väg dit passerar jag hornugglorna som sitter och ”häckar” i tujorna. Kanske samlas steglitserna och kalasar på bär i buskarna längs stigen. Väl framme vid dammarna kan rörhönans hackiga framfart lyfta lite på de gråtunga molnen. Dyker kungsfiskaren upp är solen inte långt borta.

Att skåda fågel i staden är ingen udda idé. Du behöver inte ens gå ut utan kan sitta i din fåtölj och kika genom fönstret på fågelbordets gäster.

Roger Gyllin och Ingvar Svanberg beskriver i sin bok fågellivets utveckling i städerna under 1900-talet. De gör även nedslag i tidigare århundraden, men menar att anläggningen av parker i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet var gynnsam för fåglarnas intåg i staden. I parkerna anlades ofta dammar och kommunerna eller föreningar satte dit fåglar till förnöjelse för stadens invånare. Svan, änder, gäss och t o m tranor kunde förekomma. 

Lite kuriosa måste jag nämna. Swanupping anordnas på Themsen varje år. Då märks och räknas svanarna, ibland under överinseende av ”Seigneur of the Swans”, drottning Elizabeth.

Fågeldammarna i Kristianstad tillhör de äldsta i landet, anlagda på 1880-talet.

Städerna erbjuder många andra möjligheter till fågelskådning och ”Fåglar i staden” berättar om flera arter som har funnit att städerna är bra miljöer att gästa eller att häcka i.