Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Exkursionsreferat 2018

Foto: Sven EnglundJuleboda 8 september

 

Så var det dags för första höstexkursionen till kusten för att skåda sträckande höstfågel. Ett tjugotal skådare anländer till Juleboda halv sju på morgonen. Greger är programvärd och som vanligt har vi hopp om att få se labbar vilket gäckat oss under motsvarande exkursioner de senaste åren. Men över vädret styr vi inte och inte heller denna gång blåser de rätta vindarna. Det är svaga västliga vindar och sol som ger ett besvärligt motljus över havet denna morgon. Just motljuset spelar en avgörande roll för något som var den mest intressanta observationen, men den kom lite senare på förmiddagen. Dåligt väder för fågelskådning kan vara skönt väder för fågelskådare. Under morgontimmarna kan vi njuta av sträckande grönsiskor och sädesärlor. En forsärla flyger också söderut över våra huvud. Två lärkfalkar kunde skådas in mot land på nära håll och i snyggt medljus. Ute på havet hände inte så mycket men en bivråk gled sakta söderut över havet. Trutar hade vi som vanligt gott om i Juleboda, Greger letade upp hela 3 kaspiska trutar bland övriga trutar på stranden. En 1K, en 2K och en 3K.

 

Edenrydskusten 25 augusti

Det kändes, när 11 exkursionsdeltagare samlades denna morgon, att det rekordlånga högsommarvädret var till ända. Men det var kanske bra med svalare väderlek då Edenryds kustled innehåller ett otal övergångar på rangliga stegar och över nedrasade stengärdsgårdar. Så deltagarnas spänst sattes på vissa prov.

Redan på parkeringen vid den välskötta badplatsen i Edenryd snurrade ett stort antal ladusvalor, men även hussvalor och backsvalor ingick, över och runt oss. Dessa skulle vara de absolut vanligaste fåglarna denna förmiddag. Även gulärlorna hade börjat samla ihop sig inför flyttningen. En handfull tornseglare visade att inte riktigt alla av dessa hade gett sig av redan i början av månaden. Flera stenskvättor i höstliga färger flög eller visade upp sig mellan stengärdsgårdarna.

Vadarexkursion till Äspet 15 juli

Trots VM-final i fotboll hade 15 personer, inklusive undertecknad exkursionsledare, samlats på Äspets parkering för alternativ kvällsunderhållning. 25 grader i luften och strålande sol är ingen vanlig förutsättning vid våra exkursioner, men denna sommar har haft sin alldeles egen agenda. Normalt är finväder ingen bra förutsättning för att hitta större mängder vadare, de drar värdshus förbi då, men det var ändå förvånansvärt många vadararter som hade stannat till för lite vila och käk.

Exkursion till Landön 18 mars 2018

Denna exkursion hette "Första vårtecknen" och annonserades som ".... ger vi oss ut och letar efter de vårtecken, som vågat sig till våra marker så här långt".  Föga anade väl programmakarna hur sannspådda de skulle bli. Någon vår fanns inte i sikte än, och inte många vårtecken som vågat si hit heller. Men 15-talet exkursionsdeltagare gav inte upp för det, utan drog iväg till Landön, där det trots allt uppehållit sig en hel del fågel under veckan.

Fågelskådningens dag 6 maj 2018

Rätt tipsrad för tipsrundan Fågelskådningens dag 6 maj 2018 (vinnarna finns i slutet).

Foto: Sten-Åke Nilsson. SkärpiplärkaSkräbeån 25 febr 2018

Så var det dags för den årliga kontrollen om det var vår eller vinter. Den kontrollen brukar fågelklubben utföra sista söndagen i februari med en vandring längs Skräbeån.  Efter att varit frånvarande under hela vintern ända fram till denna vecka slog kung Bore till med full kyleffekt. Bistra vindar från Ryssland men solsken rådde.

Havsörn. Foto Anders JarnemoÖrnräkning 6 januari 2018

 

Örnräkningen genomfördes under i stort sett gynnsamma förutsättningar. Dock fanns vissa områden som var störda. Antalet havsörnar uppgick denna gång till 61 till 66 individer. Ett något högre resultat än föregående år.

Havsörn

Tidpunkterna kl 09.02 och kl 10.21  blir centrala i bedömningen av antalet örnar ute vid kusten. Då ses nämligen upp till 19 havsörnar från Landön resp Tosteberga bodar. Det förefaller som det blivit någon form av störning vid den senare tidpunkten vid Lyckebodaområdet  som gjort att en del örnar dragit sig utåt mot havet. Samtidigt fanns ett antal havsörnar i andra delar av området vilket gör att totalantalet i kustområdet inklusive Trolle Ljungby mosse blir minst 28 individer. Detta är drygt 10 fler än vid motsvarande räkning 2017.