Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel:0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel:0456-281 22

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 3773

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Programkommitten består av:
Evert Valfridsson            0706-02 30 45    evertvalfridsson4@gmail.com
Ulrika Tollgren                0738-08 37 73    ulrika@tollgren.se
Mats Johannesson          0707-20 56 23    mats.johannesson@yahoo.se

Kanske är det dags för en tur med vinterkänsla längs Linnérunda – så här mitt i ”Torsmånad”! Vi samlas på parkeringen vid naturum kl. 10.00 och följer under några timmar med Evert Valfridsson ut på årets första tur (faktiskt nr 385 sedan starten!) i detta tätortsnära område i Kristianstads Vattenrike – med inte minst havsörnar på önskelistan bland dagens vinterfåglar! Ta med kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson

”Vinterfåglar inpå knuten” är BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan år 2006. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar ”deltog” över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta. Man räknar alltså sina matgäster när som helst under perioden 29 januari - 1 februari och rapporterar det högsta antalet man ser samtidigt av samma art. Det här är en puff/knuff från klubben till medlemmar och andra att vara med. På https://vinterfaglar.se finns mer information . Kontaktperson: Evert Valfridsson.

OBS! Kl. 10.00 gör vi en annorlunda avspark för fågelcirkeln ”Fåglarna i din närhet”, när vi samlas på parkeringen vid naturum Vattenriket i Kristianstad. (OBS! En förändring p.g.a. rådande pandemirestriktioner!) Anmälan senast 2021-01-28 till Evert Valfridsson, tel. 070-602 30 45 eller per e-post: evertvalfridsson4@gmail.com, Han kan också berätta mer. Tillsammans med ledaren Evert Valfridsson tittar vi sedan under de kommande månaderna närmare på vilka arter, som vi kan uppleva omkring oss i vår del av landet. Vi tränar som vanligt på olika artkaraktärer, så vi vet vad det är, som vi ser och hör. Liksom tidigare vänder sig cirkeln till både dig, som varit med ett tag, och till dig, som är nybörjare i fågelmarkerna. Vi träffas under ca 12 sammankomster utomhus fram till början av juni. Vi jobbar mycket med ”Fågelguiden”, som är den bok som alla bör ha. Deltagandet kostar 100 kr – 150 kr tillkommer för den som inte redan är medlem i fågelklubben.

Kom till Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad och utmana Dig själv i den ”Fågel-quiz”, som Greger Flyckt ännu en gång har ställt samman. Vi börjar kl. 19.00 – glöm inte Fågelguiden och ta gärna med handkikaren! Det här är ett ypperligt tillfälle att starta ”avrostningen” inför kommande skådarsäsong. Greger har i vanlig ordning samlat ihop ett antal bilder – mer eller mindre knepiga – som vi får träna på att artbestämma och sedan blir det – också som vanligt – en mycket givande genomgång med förklaring till varför det var just de här arterna, som han hade med i sin lilla frågesport. Vi gör detta i samarbete med Studiefrämjandet. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling kl.10.00 på parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert Valfridsson guidar sedan som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Efter dagens insatser av fågelklubbens 13 ”gåskarlar/-damer” vet vi det aktuella läget på gåsfronten i nordöstra Skåne. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling kl. 10.00 på parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert Valfridsson väntar dar som vanligt för att guida bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Ännu ett år har gått och det är dags för årets viktigaste sammankomst i klubben. Än en gång är det dags för medlemmarna att säga sitt om bl.a. vilken styrelse, som klubben ska ha det kommande året! Och så delar vi ut klubbens årliga pris! Vi samlas i Föreningarnas Hus i Kristianstad (strax norr om Vattentornet) senast kl. 19.00. Klubben bjuder på kvällsfikat! Efter förhandlingarna får vi lyssna till Gösta Friberg, som berättar om ängshöken i Sverige och åtgärder, som bl.a. genomförts på Öland för att hjälp den här fågelarten på sina häckningsplatser. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Följ med: klubbens ordförande Nils Waldemarsson, som än en gång tar oss på en skådartur längs Skräbeån så här i skiftet mellan vinter och tidig vår. Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla.Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling senast kl. 09.00 på parkeringen vid naturum – sedan ger sig Evert Valfridsson ut för en förmiddag bland fåglarna längs Linnérundan. Förhoppningsvis kan vi få en första aning av kommande vår bland fågellivet på bl.a. Isternäset och Härlövs ängar. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson

Samling senast kl. 09.00 på parkeringen vid naturum – sedan ger sig Evert Valfridsson ut för en förmiddag bland fåglarna längs Linnérundan. Förhoppningsvis kan vi få en första aning av kommande vår bland fågellivet på bl.a. Isternäset och Härlövs ängar. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson

Det är dags för klubbens skara av gåsräknare att göra sina insatser under säsongens sista investeringstillfälle. Den som känner för att hänga med ut under den här förmiddagen med någon av gåsatöserna/gåsapågarna kan höra av sig till Evert så löser vi den här saken.

Mats Johannesson tar oss med ut till våra kusttrakter för att leta efter de första tidiga vårtecknen bland fåglarna. Samling kl. 09.00 parkeringen naturum Vattenriket och sedan ger vi oss iväg dit hans ”radar” pekar! Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet. Kontaktperson: Mats Johannesson.

Samling parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 09.00. Evert Valfridsson guidar sedan som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Vi hoppas att årets första flyttande tranor är på väg norrut för att rasta och övernatta i Pulken. Det innebär i så fall att klubbens tranguidning är på plats mellan kl. 15 och skymning dagligen ungefär den närmaste månaden! Kolla in tranobs-sidan på naturum Vattenrikets hemsida – dagliga noteringar görs om antalet rastande fåglar i Pulken! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Hur ser det ut i fågelvärlden så här i skiftet mellan vinter och vår i trakterna kring Råbelövssjön. Tillsammans med Hans Cronert gör vi några nedslag här i nordligaste delarna av Kristianstads Vattenrike och spanar in vad som är på gång i sjön och strandskogen. Tutar rördromen i vassarna i år, har hägrarna i kolonin i Ekestad kommit igång med bobyggandet och har hackspettarnas vårrop och trumning startat? Samling den här lördagen kl. 08.00 på parkeringen vid naturum. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 09.00. Evert Valfridsson guidar sedan som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 09.00. Evert Valfridsson guidar som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.