Skriv ut

Linnérundan! 30 januari

Vid årets första vandring längs Linnérundan i Kristianstads Vattenrike den näst sista dagen i januari kunde 20-talet deltagare njuta av lite – förmodligen väldigt efterlängtad – värmande vintersol på Isternäset! Den ovanligt hårda och tidigare vintern märktes förvisso fortfarande inte minst, när det gällde de fåglar som kunde skådas – totalt 29 arter under drygt 3½ timmar.

 

En varfågel, en fjällvråk och ett par havsörnar över Isternäset var väl dagens höjdpunkter – våra pilgrimsfalkar valde att hålla sig undan den här gången. Lite spridda småflockar med grågäss och sädgäss gav nog lite känsla av att vårvintern är i annalkande. Det mesta av översvämningarna var dock rejält isbelagda, även om lite sjöfåglar kunde återfinnas i Helgeåns vatten. Bl.a. en halsmärkt sädgås – tillsammans med en smärre samling artfränder – som kanske var den som sågs vid Skepparslöv vid gåsräkningen i mitten av januari (håll utkik efter bl.a. röd halsring med C6 i vitt!).


Bl.a. en varfågel kunde den här kvartetten njuta av från bron över
Helgeån vid Lillö.

Vid ytterligare 9 tillfällen fram till halvårsskiftet följer vi årstidernas växling i denna centrala del av Vattenriket. Inte minst förändringarna på fågelfronten kommer att följas upp. Söndagen den 20 februari (med start från naturum kl. 09.00) är det dags för nästa tur längs Linnérundan. Kanske kan vi – inte minst undertecknad obotlig optimist – då räkna in de första återvändande vårfåglarna?!

Evert Valfridsson